Covorul este atat un element de decor, cat si un obiect practic. Acesta infrumuseteaza camera, dar este si util, placut la atingere, in acelasi timp izoland termic. Insa, cu siguranta te-ai confruntat cu probleme atunci cand a venit vorba de spalarea lui. Iar daca ai covoare in mai multe camere ale casei, atunci este cu atat mai dificil.
Cu ce se spala covoarele in functie de textura?
Pufoase sau catifelate, in relief sau cu fir scurt, covoarele vin intr-o multitudine de forme, culori si texturi. Variantele sunt nenumarate si poti gasi exact ceea ce se potriveste cu restul casei. Insa, un aspect pe care nu foarte multa lume il are in vedere atunci cand achizitioneaza un covor este curatarea lui.
Dupa un timp, covorul tau preferat va avea nevoie de o igienizare. Aceasta va trebui sa fie facuta in mod constant, caci textilele acumuleaza foarte mult praf, alergeni si bacterii. Covoarele acumuleaza nu doar praf, ci si firimituri, parul animalelor de companie etc. Daca nu sunt curatate in mod frecvent, ele pot fi adevarate surse de imbolnavire.
In plus, murdaria din covor rupe firele si ii deterioreaza structura. In timp, acestea vor capata un aspect opac. Atunci cand achizitionezi unul, ar trebui sa stii deja cu ce se spala covoarele, deoarece acest aspect poate fi problematic. Majoritatea nu pot fi introduse in masina de spalat si necesita o spalare speciala.
In primul rand, ar trebui sa stii ca este mai usor de mentinut un covor in stare buna, curatandu-l des, decat sa-l speli frecvent. Aspiratorul este aliatul tau. Astfel, un covor cu fire lungi si dense este mai greu de curatat decat unul cu fire scurte. Va trebui sa folosesti un aspirator cu forta mare de aspirare. Este necesar sa insisti destul de mult atunci cand il aspiri. O curatare corecta implica cel putin cinci-sase treceri cu aspiratorul pe suprafata covorului.
Daca te intrebi cu ce se spala covoarele cu fir scurt, metoda cea mai eficienta este curatarea cu abur. Aceasta este o metoda foarte simpla si eficienta de intretinere. Acest tip de curatare elimina bacteriile, acarienii si mirosurile neplacute.
Sfaturi de la specialisti
Atunci cand te intrebi cu ce se spala covoarele eficient, asculta sfatul specialistilor. Intr-un articol anterior ti-am dezvaluit 7 secrete pentru a curata petele de pe covor. Ia in considerare aceste metode atunci cand curatarea covoarelor devine problematica.
Iti recomandam ca atunci cand vrei sa ai covoare impecabile sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
1. Insista pe zonele unde se sta sau se circula. Aspirarea in aceste locuri trebuie facuta incrucisat, in mai multe directii, in special in cazul in care covoarele sunt groase sau plusate.
2. Pune o lingurita de bicarbonat in sacul aspiratorului. In felul acesta dispar mirosurile neplacute cand aspiri.
3. Curata mereu sacul aspiratorului inainte de a-l folosi.
4. Stropeste covoarele cu o solutie formata dintr-o parte otet alb si doua parti apa, folosind un recipient cu pulverizator, inainte de aspirarea saptamanala. In acest fel, covoarele se vor curata mai bine.
Substante potrivite pentru covoarele tale
Daca te-ai intrebat cu ce se spala covoarele cel mai eficient, iata ce ar trebui sa stii:
Pentru pete rezistente exista solutii speciale, in functie de tipul petelor si de vechimea acestora. Atunci cand cureti locul, ai grija sa freci pe o suprafata cat mai mare, pentru a evita formarea unei zone vizibile. Foloseste intotdeauna o carpa sau un burete. Nu turna niciodata solutie direct pe covor. Este indicat sa folosesti doar apa si detergent.
Foloseste detergent de vase. In mod surprinzator, acesta este eficient pentru covoare. Amesteca o lingura de lichid de vase cu o ceasca de apa fierbinte. Pentru a spala tot covorul combina o parte detergent de vase si trei parti apa. Pune solutia intr-un pulverizator cu sistem de spumare si pulverizeaza spuma formata pe covor. Lasa sa actioneze cateva ore, apoi aspira.
Otetul este, de asemenea, o substanta potrivita si ar trebui sa o iei in considerare atunci cand te intrebi cu ce se spala covoarele. Amesteca putin otet cu apa intr-un lighean si freaca usor covorul cu o carpa sau perie.
Pentru petele de vopsea, ulei sau pentru cele de grasimi rezistente si vechi, cel mai potrivit este un ulei solvent sau o solutie de curatare a ojei fara acetona. Tot pentru pete amesteca o cana de otet alb cu doua cani de apa, pulverizeaza pe covor si lasa sa actioneze timp de o ora. Apoi aspira.
Acum ca ai aflat cu ce se spala covoarele, la urmatoarea curatenie aplica sfaturile de mai sus si bucura-te de covorul tau care va capata o noua viata.